Ένας πλήρης οδηγός για Ανακαίνιση Κουζίνας

Η ανακαίνιση πλέον είναι το αντίδοτο στο τέλμα που έχει επέλθει στην αγορά ακινήτων στη χώρα μας εξαιτίας της κρίσης. Πλέον όσοι μένουν σε παλιό σπίτι είναι πολύ δύσκολο να αγοράσουν ένα καινούργιο καθώς πλέον απλά αυτά είναι ελάχιστα και πολύ ακριβά. Από την άλλη, αν δοκιμάσει να βγάλει το σπίτι του στην αγορά ο εν λόγω κάτοχος παλιού σπιτιού, θα συνειδητοποιήσει αμέσως ότι η αξία του έχει μειωθεί δραματικά, οπότε αν το πουλήσει το αντίτιμο που θα λάβει θα είναι πάρα πολύ μικρό και σε καμία περίπτωση δεν θα φτάνει για την αγορά ενός πιο καινούργιο σπιτιού. Με την ανακαίνιση μπορεί να αλλάξει σημαντικά ένα σπίτι τόσο από αισθητική όσο και από χρηστική ή πρακτική πλευρά. Η ανανέωση αυτή μπορεί φυσικά να αλλάξει τη ζωή του ιδιοκτήτη μέσα στο σπίτι του, αλλά μπορεί απλά και να ανεβάσει την αξία του αν αυτό βγει στην αγορά.

Μία ανακαίνιση λοιπόν, δεν γίνεται μόνο από κάποιον που απλά θέλει να αλλάξει το σπίτι του για να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής του. Μπορεί να γίνει και από κάποιον που θέλει να πουλήσει κάποιο σπίτι και να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Με άλλα λόγια, απευθύνεται τόσο στους κατοίκους όσο και σε όσους έχουν απλά επενδύσει στα σπίτια και τα έχουν για να τα πουλήσουν ή να τα εκμεταλλευτούν για ενοικίαση είτε και σαν καταλύματα τύπου Air B’n’B.

Για όποιο λόγο και να θελήσετε να κάνετε μία ανακαίνιση στο σπίτι σας λοιπόν, ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν είναι μία καθόλου απλή υπόθεση και το κόστος της είναι και σχετικά μεγάλο. Μία ανακαίνιση είναι μία επένδυση από όποια πλευρά ή σκοπιά και να τη δείτε και οι αλλαγές που θα επιφέρει στο σπίτι σας θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή σας σε αυτό και θα αυξήσουν την αξία του, οπότε θα πρέπει να διατεθούν και τα χρήματα, ο χρόνος και η προσοχή που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο αβίαστα.

Όταν μιλάμε για ανακαίνιση, σπάνια μιλάμε για εργασίες σε όλο το σπίτι. Συνήθως επιλέγονται μερικά δωμάτια τα οποία και είναι αυτά που έχουν και μια πιο χρηστική πλευρά. Άλλωστε ένα σαλόνι ή ένα υπνοδωμάτιο μπορεί να ανανεωθεί απλά με την αγορά καινούργιων επίπλων και ένα βάψιμο με καινούργια χρώματα. Η ανακαίνιση σε ένα δωμάτιο σαν τη κουζίνα, όχι μόνο θα την κάνει αισθητικά άρτια, αλλά θα την κάνει και πιο λειτουργική και θα την κάνει να ταιριάζει με τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του 21ου Αιώνα. Η ανακαίνιση κουζίνας λοιπόν, είναι από τις πιο συχνές μορφές ανακαίνισης και είναι σε γενικές γραμμές από τις πιο σημαντικές σε οποιοδήποτε project ανανέωσης σπιτιού.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη κουζίνα τόσο ξεχωριστή κι έναν από τους πρώτους στόχους μίας ανακαίνισης; Η απάντηση είναι απλή: η κουζίνα δεν είναι ένα δωμάτιο στο οποίο απλά καθόμαστε και κοιμόμαστε ή βλέπουμε τηλεόραση. Είναι ένα δωμάτιο στο οποίος κατά κύριο λόγο δουλεύουμε. Είναι το δωμάτιο στο οποίο θα ετοιμάσουμε φαγητά και γλυκά και θα πλύνουμε τα πιάτα και τα ποτήρια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι και πρακτικό, θα πρέπει τα πάντα να είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν οι δουλειές μας όσο το δυνατόν πιο εύκολα και χωρίς περιττό κόπο. Θα πρέπει επίσης να κινούμαστε όσο πιο άνετα αλλά και με όση μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται.

Βέβαια η κουζίνα δεν είναι μόνο για μαγείρεμα. Στα περισσότερα σπίτια είναι και το δωμάτιο στο οποίο θα φάμε το φαγητό μας μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο, στη δουλειά ή στο σχολείο. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι και το μέρος στο οποίο θα βρεθούμε με την οικογένεια ή τον / την σύντροφο μας. Μπορεί ακόμη να είναι και το δωμάτιο στο οποίο θα υποδεχτούμε τους φίλους μας όταν θα τους καλέσουμε σπίτι για να τους κάνουμε το τραπέζι. Θα πρέπει λοιπόν ο συγκεκριμένος χώρος να μην είναι απλά πρακτικός αλλά να προσφέρει και μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και γενικά να μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα.

Τώρα είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα σκέφτεστε «εντάξει όλα αυτά, αλλά πώς θα τα πετύχω;». Η αλήθεια είναι ότι στα παλιά τα σπίτια ο σχεδιασμός της κουζίνας δεν πλησίαζε σχεδόν καθόλου τη σύγχρονη αισθητική και χρηστικότητα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να φέρετε την κουζίνα σας στον 21ο Αιώνα. Ας δούμε μερικές προτάσεις για να το καταφέρετε αυτό.

Αλλαγή διαρρύθμισης

Η διαρρύθμιση της κουζίνας είναι σίγουρα ο παράγοντας που καθορίζει και σε μεγάλο βαθμό το πόσο λειτουργική είναι. Τα κύρια σημεία μιας κουζίνας (πάγκος – νεροχύτης, ντουλάπια, φούρνος, ψυγείο) θα πρέπει να είναι τοποθετημένα κοντά μεταξύ τους ώστε να μην γίνονται άσκοπε κινήσεις και σπατάλη χρόνου όταν μαγειρεύετε. Η σύγχρονή λογική, λέει ότι τα παραπάνω πρέπει να είναι σε τριγωνική διάταξη και αν το σκεφτείτε λίγο, θα δείτε ότι όντως αυτός είναι ο πιο εργονομικός τρόπος. Πολλές παλιές κουζίνες όμως δεν έχουν τέτοια διαρρύθμιση, οπότε καλό θα ήταν να την αλλάζατε με ένα κάπως φιλόδοξο project ανακαίνισης.

Η διαρρύθμιση όμως επηρεάζει και την ατμόσφαιρα στη κουζίνα. Μία στενάχωρη κουζίνα σίγουρα δεν είναι ένας χώρος στον οποίο θέλουμε να περνάμε πολύ χρόνο και σίγουρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να προσκαλούμε φίλους μας. Μία από τις πιο συνηθισμένες εργασίες ανακαίνισης στη κουζίνα είναι η ένωση της με το σαλόνι για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρο, μιας σαλοκουζίνας με την τραπεζαρία σε ένα πολύ ανοιχτό σημείο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση και «ανοιχτωσιά».

Δημιουργία island

Τα λεγόμενα kitchen islands είναι από τις πιο σύγχρονες αλλά και χρήσιμες και πρακτικές τάσεις στ σχεδιασμό κουζίνας. Πρόκειται για έναν πάγκο εργασίας – κάποιες φορές και με το δικό του νεροχύτη – ο οποίος τοποθετείται στο κέντρο της κουζίνας, έτσι ώστε ο μάγειρας να βρίσκεται στο επίκεντρο του χώρου και να έχει τον πλήρη έλεγχο του. Επιπλέον, το island μπορεί να χρησιμεύσει και σαν χώρος αποθήκευσης σκευών κι εργαλείων ενώ πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μπαρ ή ακόμη και σαν τραπέζι. Συχνά πλαισιώνεται από καρέκλες σαν τα σκαμπό των μπαρ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία kitchen island είναι να είναι αρκετά μεγάλος ο χώρος της κουζίνας ή να υπάρχει – ή να δημιουργηθεί – σαλοκουζίνα.

Αλλαγή πάγκου

Ο πάγκος της κουζίνας ταλαιπωρείται σε καθημερινή βάση και γενικά, είναι σίγουρα από τις πιο φθαρμένες «περιοχές» σε κάθε κουζίνα. Όσο πιο παλιό είναι ένα σπίτι, τόσο χειρότερη θα είναι και η κατάσταση του πάγκου του, ακόμη και αν είναι κατασκευασμένος από κάποιο ανθεκτικό και ποιοτικό υλικό όπως το μάρμαρο. Η μοντέρνα αισθητική επιτάσει πιο μίνιμαλ, οικονομικές και πρακτικές λύσεις οι οποίες μπορούν να διατηρήσουν την ομορφιά τους στο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα κυριαρχούν οι ανοξείδωτοι πάγκοι αλλά και οι ξύλινοι με ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτούς που μοιάζουν με επιφάνεια κοπής και δίνουν μια πιο ρουστίκ νότα στη κουζίνα. Η αλλαγή πάγκου θα κάνει πραγματικά τη κουζίνα σας να λάμψει και σίγουρα θα αλλάξει σημαντικά την ατμόσφαιρα μέσα σε αυτήν αλλά και την χρηστικότητα της.

Τοποθέτηση πλακιδίων

Τα πλακίδια στον τοίχο αλλά και άλλα σημεία της κουζίνας ταλαιπωρούνται και αυτά πολύ από τη ζέστη, τους ατμούς αλλά και από τα διάφορα υγρά που από λάθος φθάνουν σε αυτά. Το αποτέλεσμα είναι να λερώνονται και να φαίνονται παλιά αλλά και να δημιουργούν μία πολύ άσχημη και δυσάρεστη εικόνα στην κουζίνα με αποτέλεσμα να μην είναι και πολύ φιλόξενη. Μία ανακαίνιση είναι μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία για να απομακρύνετε τα παλιά σας πλακάκια και να τοποθετήσετε καινούργια. Εννοείται πως μπορείτε να τοποθετήσετε πλακίδια εντελώς διαφορετικούτ χρώματος από τα προηγούμενα ενώ μία πολύ μοντέρνα κι ευχάριστη τάση είναι και τα πλακίδια με χρώματα και οι μικρές ψηφίδες. Μία άλλη επιλογή είναι να αφαιρέσετε τα πλακίδια από όλους τους τοίχους και να αφήσετε ή να τοποθετήσετε καινούργια πλακίδια μόνο στη περιοχή πίσω από τον κυρίως πάγκο, δημιουργώντας έτσι το λεγόμενο backsplash, το οποίο αποτελεί και κορυφαίο trend στο design κουζίνας στις μέρες μας. Τέλος, σε αυτή τη φάση καλό θα ήταν να τοποθετήσετε και πάτωμα ασφαλείας για να μην ανησυχείτε για τυχόν πτώσεις και άλλα ατυχήματα στο κατά γενική ομολογία πιο «επικίνδυνο» δωμάτιο του σπιτιού.

Αλλαγή φωτισμού

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι περισσότερες κουζίνες έχουν εντελώς λάθος φωτισμό. Ο φωτισμός που πέφτει από μια λάμπα τοποθετημένη στο ταβάνι δεν είναι ο ιδανικός για μία κουζίνα γιατί δημιουργεί πολλές σκιές και κάνει δύσκολές κάποιες παρασκευές κατά το μαγείρεμα. Επιπλέον, το φως από το ταβάνι δεν είναι και ό,τι καλύτερο όταν ψάχνετε κάτι στα ντουλάπια ή τα συρτάρια σας. Μία πολύ συνηθισμένη αλλαγή, είναι η τοποθέτηση πηγών φωτός – κυρίως με τη χρήση ταινιών led – μέσα στα ντουλάπια και στις περιοχές στις οποίες δουλεύετε έτσι ώστε να έχετε το φως ακριβώς εκεί που το χρειάζεστε. Η αλλαγή που θα δείτε θα είναι τεράστια και σίγουρα η ζωή σας θα είναι πιο εύκολη.

Αλλαγή ντουλαπιών

Τα ντουλάπια ταλαιπωρούνται και αυτά από τους καπνούς και την υγρασία της κουζίνας αλλά και από τη καθημερινή και συνεχή τους χρήση. Η απομάκρυνση τους μπορεί να φαντάζει αυτονόητη πολλές φορές, αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολη. Μία ανακαίνιση είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ξεφορτωθείτε τα παλιά σας ντουλάπια και να τοποθετήσετε καινούργια τα οποία θα είναι και πιο πρακτικά χάρη τους ειδικούς μηχανισμούς και τα ράφια που θα διαθέτουν. Τέλος, εννοείται πως τα νέα ντουλάπια θα πρέπει αισθητικά και χρωματικά να ταιριάζουν και με το υπόλοιπο περιβάλλον της κουζίνας.