Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ανακαινίσεις σπιτιών

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις ανακαινίσεις σπιτιών Όπως θα έχετε σίγουρα προσέξει, οι ανακαινίσεις σπιτιών γίνονται όλο και πιο συχνές. Κάτι που στο παρελθόν γινόταν σχετικά σπάνια, πλέον αποτελεί μία «σταθερή αξία» της καθημερινότητας μας, αφού βλέπουμε πως σχεδόν σε κάθε δρόμο υπάρχει κάθε μέρα κι ένας από τους χαρακτηριστικούς κάδους για μπάζα και δομικά υλικά, οι οποίοι αποτελούν και τη σαφέστερη ένδειξη μίας εν εξελίξει ανακαίνισης. Γιατί όμως αυτή η ξαφνική μανία με τις ανακαινίσεις τον τελευταίο καιρό; Τι είναι αυτό που τις έχει φέρει για τα καλά στο προσκήνιο;

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας περνάει μία πάρα πολύ άσχημη οικονομική κρίση. Αυτό που ίσως να μην ξέρετε, είναι το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, οι οικοδομικές εργασίες σε όλη τη χώρα έχουν τελματώσει. Μέχρι και πριν ξεσπάσει η κρίση, τα καινούργια σπίτια, κτίρια και πολυκατοικίες ξεπηδούσαν σαν να τα μανιτάρια. Εδώ και αρκετά χρόνια λοιπόν, αυτό δεν συμβαίνει. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές και τις οικοδομικές εργασίες γνωρίζουν και τη πιο μεγάλη ανεργία αφού χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω του ότι απλά δεν χτίζονται πια οικοδομές.

Γιατί όμως έχει επέλθει αυτό το τέλμα στην οικοδομική δραστηριότητα που γνώρισε τόσο μεγάλη άνθιση το 90 και το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης δεκαετίας του 2000; Η οικονομική κρίση έφερε και σημαντική πτώση στον αριθμό των στεγαστικών και άλλων δανείων, οπότε όπως είναι λογικό απλά δεν υπήρχε πλέον η οικονομική δυνατότητα για να γίνουν νέες οικοδομές. Επιπλέον, λόγω των φόρων και άλλων εισφορών που συνδέθηκαν με τη κατοχή ακίνητης περιουσίας, η αγορά σπιτιών απλά έπαψε να θεωρείται καλή επένδυση, τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες, οπότε λίγοι ήταν αυτοί που θα έκαναν μία επένδυση που θα τους απέφερε κέρδος στο πολύ απώτερο μέλλον. Τέλος, λόγω της ανεργίας και της γενικής αβεβαιότητας, όσοι είχαν οικονομίες προτίμησαν να τις κρατήσουν – και κατά προτίμηση να τις βγάλουν από τη χώρα – από το να επενδύσουν σε ακίνητα.

Η κρίση και οι ανακαινίσεις

Η κρίση και οι ανακαινίσειςΑποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν όσοι έμεναν σε παλιότερα σπίτια ή ήθελαν μια αλλαγή στον χώρο κατοικίας τους, να μην μπορούν τόσο για οικονομικούς όσο και για πρακτικούς λόγους – έλλειψη νέων σπιτιών – να αγοράσουν ένα καινούργιο σπίτι. Ακόμη και αν πουλούσαν το σπίτι τους, θα αναγκάζονταν να το πουλήσουν «κοψοχρονιά», οπότε σε καμία περίπτωση δεν θα αποκτούσαν τα απαραίτητα χρήματα για να μετακομίσουν σε ένα σχετικά πιο καινούργιο σπίτι από το δικό τους. Με άλλα λόγια, οι ιδιοκτήτες σπιτιών, στην ουσία «παγιδεύτηκαν» στα σπίτια τους.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν πως η αγορά ενός σπιτιού ήταν σχεδόν αδύνατοι, η μόνη λύση για να δώσουν νέα πνοή στον χώρο στον οποίο θα περάσουν το μέλλον τους ή να τον αναβαθμίσουν για να ανεβάσουν την αξία του και να τον κάνουν πιο ελκυστικό στα μάτια των επενδυτών – αγοραστών, είναι η ανακαίνιση. Το κόστος μιας ανακαίνισης – ειδικά αν είναι ολική – σίγουρα δεν είναι αμελητέο αλλά από την άλλη, μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως ούτε καν πλησιάζει το κόστος της αγοράς νέου σπιτιού, ειδικά στην εποχή μας.

Αν λοιπόν θέλετε να αλλάξετε τον χώρο στον οποίο ζείτε είτε για να κάνετε τη διαμονή σε αυτόν ακόμη πιο ευχάριστη, είτε για να ανεβάσετε την αξία του και τον βαθμό στον οποίο αυτό θα είναι επιθυμητό – άρα και θα πουληθεί σε καλύτερη τιμή – όταν θα βγει στην αγορά ακινήτων, η ανακαίνιση είναι κάτι που σίγουρα έχετε σκεφτεί.

Είναι αλήθεια ότι η ανακαίνιση σπιτιών δεν είναι πολύ απλή υπόθεση. Επίσης, είναι κάτι πάνω στο οποίο οι περισσότεροι δεν έχουμε πολλές γνώσεις κι εμπειρίες, πράγμα λογικό αφού δεν κάνεις και κάθε μέρα ανακαίνιση. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό να έχετε απορίες σχετικά με τις ανακαινίσεις και τα παρελκόμενα τους. Εδώ θα προσπαθήσουμε να λύσουμε τις βασικές από αυτές για να μπορέσετε να ξεκινήσετε το δικό σας project το συντομότερο δυνατόν!

Τι είδη ανακαίνισης υπάρχουν;

Τι είδη ανακαίνισης υπάρχουν;Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο είδη ανακαίνισης: η μερική και η ολική. Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από τα ονόματα τους, η μερική ανακαίνιση περιλαμβάνει μόνο ορισμένα δωμάτια του σπιτιού ενώ η ολική γίνεται σχεδόν σε όλο το σπίτι. Η μερική ανακαίνιση γίνεται σε σπίτια που είναι σχετικά καινούργια, προκειμένου να τα φέρει για τα καλά στον 21ο αιώνα και να φέρει κάποιος από τους χώρους τους πιο κοντά στα μοντέρνα αισθητικά αλλά και πρακτικά δεδομένα. Η ολική ανακαίνιση γίνεται σε πολύ παλαιότερα σπίτια, τα οποία και θα ήταν αδύνατον να πουληθούν ή να κατοικηθούν σωστά στη τρέχουσα κατάσταση τους. Πιστεύουμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, μία μερική ανακαίνιση είναι αρκετή για να ανανεώσει και να αναβαθμίσει όσο πρέπει ένα σπίτι. Εννοείται ότι και το κόστος αλλά και ο χρόνος ολοκλήρωσης της μερικής είναι πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα της ολικής.

Πόσο θα διαρκέσει περίπου μία ανακαίνιση;

Όπως είπαμε και παραπάνω, η διάρκεια μίας ανακαίνισης εξαρτάται από το μέγεθος της, το οποίο και υπαγορεύει και το πλήθος των εργασιών που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της. Πόσο θα διαρκέσει περίπου μία ανακαίνιση;Το κλειδί για να κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερο μία ανακαίνιση είναι να υπάρχει πολύ καλός συντονισμός ανάμεσα στα συνεργεία που θα πρέπει να δουλέψουν για την ολοκλήρωση της έτσι ώστε οι δουλειές να γίνουν με τη σωστή σειρά και να μην περιμένει το ένα συνεργείο πότε θα τελειώσει το άλλο ή – ακόμη χειρότερα – να χαλάει το ένα συνεργείο τη δουλειά του άλλου με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνονται εργασίες ξανά από την αρχή. Το ιδανικό θα ήταν να φεύγει το ένα συνεργείο και να μπαίνει αμέσως το άλλο. Δεν θα πούμε ψέματα: ο ΣΩΣΤΟΣ προγραμματισμός μίας ανακαίνισης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, γι’ αυτό και προτείνουμε να προσλάβετε μία καλή εταιρεία ανακαινίσεων η οποία θα αναλάβει να προγραμματίσει αλλά και να συντονίσει τις εργασίες των συνεργείων. Σε καμία περίπτωση μην αναλάβετε να προσλάβετε μόνοι σας τα συνεργεία αν δεν έχετε τις ανάλογες γνώσεις κι εμπειρία στις ανακαινίσεις.

Ποια δωμάτια είναι καλύτερο να ανακαινιστούν;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα δωμάτια που είναι καλύτερο να ανανεωθούν για να ανέβει η αξία του σπιτιού σας αλλά και να γίνει η ζωή σας γενικά πιο εύκολη, είναι το μπάνιο και η κουζίνα. Το σαλόνι και τα υπνοδωμάτια δεν είναι και τόσο «χρηστικά» δωμάτια και ως εκ τούτου, το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η διακόσμηση και τα έπιπλα τους. Με άλλα λόγια, μπορείτε να ανανεώσετε αυτούς τους χώρους αγοράζοντας πιο μοντέρνα έπιπλα και βάφοντας τους. Η «ποιότητα» του μπάνιου και της κουζίνας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αξιοποίηση του χώρου και τον εξοπλισμό τους, οπότε και η ανακαίνιση τους είναι πιο σκόπιμη αλλά και πιο πολύπλοκη. Ένα μοντέρνο μπάνιο και μια σύγχρονη κουζίνα σίγουρα θα ανεβάσουν την αξία ακόμη κι ενός πολύ παλιού σπιτιού αλλά και θα αλλάξουν σε πολύ μεγάλο – ίσως και ριζικό – βαθμό τον τρόπο ζωής σας στο σπίτι.

Ποιες εργασίες μπορούν να γίνουν για την αναβάθμιση όλου του σπιτιού;

θερμομόνωσηΜία από τις πιο συνηθισμένες διαδικασίες ανακαίνισης είναι η θερμομόνωση του σπιτιού και η αλλαγή του συστήματος θέρμανσης. Πλέον είναι απαραίτητο ένα σπίτι να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη μόνωση για να προκαλεί λιγότερη ρύπανση στο περιβάλλον  χάρη στον πιο αποτελεσματικό έλεγχο της θερμοκρασίας μέσα σε αυτό, αλλά και για την πιο οικονομική θέρμανση του. Οι εργασίες αναβάθμισης μόνωσης συνήθως περιλαμβάνουν την αλλαγή πόρτων, κουφωμάτων και παραθύρων που είναι κατασκευασμένα από ξύλο ή άλλα υλικά με κακές μονωτικές ιδιότητες – πλέον προτιμάται το αλουμίνιο και τα διπλά τζάμια – καθώς και την τοποθέτηση του λεγόμενου θερμοκέλυφους στο εξωτερικό του σπιτιού ή και όλου του κτιρίου.

φυσικό αέριοΌσον αφορά τη θέρμανση, η πιο συχνή αναβάθμιση είναι η αποκοπή από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης πετρελαίου – ειδικά αν αυτό δε δίνει καμία αυτονομία σε περίπτωση που μιλάμε για διαμέρισμα – και η μετάβαση σε θέρμανση με χρήση φυσικού αερίου. Το φυσικό αέριο είναι πιο οικονομικό αλλά και πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον από το πετρέλαιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τις παραπάνω εργασίες, το σπίτι σας θα αποκτήσει ενεργειακό πιστοποιητικό υψηλής κλάσης, οπότε και θα ανέβει σημαντικά η αξία του, επιπλέον, το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ οίκον» μπορεί να καλύψει σε μεγάλο μέρος – ίσως και στο σύνολο του – το κόστος αυτών των εργασιών, οπότε αποτελεί και μια πολύ καλή ευκαιρία για τέτοιου είδους ανακαινίσεις.

Πως μπορώ να βρω μία καλή επιχείρηση ανακαίνισης;

Όπως είπαμε και παραπάνω, η επιλογή μιας καλής και αποτελεσματικής επιχείρησης ανακαινίσεων είναι το κλειδί για να γίνουν σωστά και στον χρόνο τους όλες οι εργασίες που μπορεί να περιλαμβάνει ένα τέτοιο project. Ο πιο εύκολος τρόπος για να βρείτε μία λοιπόν είναι το internet. Απλά ψάξτε για επιχειρήσεις στη περιοχή σας και δείτε τις αξιολογήσεις και τα σχόλια που υπάρχουν σχετικά με αυτές στα social media στα οποία έχουν παρουσία. Αν δεν το έχετε και πολύ με το internet, μπορείτε απλά να ρωτήσετε κάποιο γείτονα ή γνωστό που έκανε ανακαίνιση στο σπίτι ή το κατάστημα του να σας πει ποια επιχείρηση εμπιστεύτηκε και αν και κατά πόσο έμεινε ικανοποιημένος. Τέλος, προτείνουμε να έρθετε σε επαφή με πολλές επιχειρήσεις και να ζητήσετε να σας κάνουν, εκτίμηση και προσφορά σχετικά με το project για να διαλέξετε την καλύτερη αλλά και πιο συμφέρουσα λύση για σας.

Μία ανακαίνιση στις μέρες μας είναι μονόδρομος για να αναδείξετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας. Ελπίζουμε το οδηγός μας να σας έλυσε τις απορίες έτσι ώστε να μπορέσετε να «βάλετε μπροστά» το project σας το συντομότερο δυνατόν!