Services

Ανακαίνιση Κουζίνας

Ένας πλήρης οδηγός για Ανακαίνιση Κουζίνας

Η ανακαίνιση πλέον είναι το αντίδοτο στο τέλμα που έχει επέλθει στην αγορά ακινήτων στη χώρα μας εξαιτίας της κρίσης. Πλέον όσοι μένουν σε παλιό σπίτι είναι πολύ δύσκολο να αγοράσουν ένα καινούργιο καθώς πλέον απλά αυτά είναι ελάχιστα και πολύ ακριβά. Από την άλλη, αν δοκιμάσει να βγάλει το σπίτι του στην αγορά ο εν λόγω κάτοχος παλιού σπιτιού, θα συνειδητοποιήσει αμέσως ότι η αξία του έχει μειωθεί δραματικά, οπότε αν το πουλήσει το αντίτιμο που θα λάβει θα είναι πάρα πολύ μικρό και σε καμία περίπτωση δεν θα φτάνει για την αγορά ενός πιο καινούργιο σπιτιού. Με την ανακαίνιση μπορεί να αλλάξει σημαντικά ένα σπίτι τόσο από αισθητική όσο και από χρηστική ή πρακτική πλευρά. Η ανανέωση αυτή μπορεί φυσικά να αλλάξει τη ζωή του ιδιοκτήτη μέσα στο σπίτι του, αλλά μπορεί απλά και να ανεβάσει την αξία του αν αυτό βγει στην αγορά.

Μία ανακαίνιση λοιπόν, δεν γίνεται μόνο από κάποιον που απλά θέλει να αλλάξει το σπίτι του για να βελτιώσει τη ποιότητα ζωής του. Μπορεί να γίνει και από κάποιον που θέλει να πουλήσει κάποιο σπίτι και να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα. Με άλλα λόγια, απευθύνεται τόσο στους κατοίκους όσο και σε όσους έχουν απλά επενδύσει στα σπίτια και τα έχουν για να τα πουλήσουν ή να τα εκμεταλλευτούν για ενοικίαση είτε και σαν καταλύματα τύπου Air B’n’B.

Για όποιο λόγο και να θελήσετε να κάνετε μία ανακαίνιση στο σπίτι σας λοιπόν, ένα πράγμα είναι βέβαιο: δεν είναι μία καθόλου απλή υπόθεση και το κόστος της είναι και σχετικά μεγάλο. Μία ανακαίνιση είναι μία επένδυση από όποια πλευρά ή σκοπιά και να τη δείτε και οι αλλαγές που θα επιφέρει στο σπίτι σας θα αλλάξουν ριζικά τη ζωή σας σε αυτό και θα αυξήσουν την αξία του, οπότε θα πρέπει να διατεθούν και τα χρήματα, ο χρόνος και η προσοχή που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο το δυνατόν πιο αβίαστα.

Όταν μιλάμε για ανακαίνιση, σπάνια μιλάμε για εργασίες σε όλο το σπίτι. Συνήθως επιλέγονται μερικά δωμάτια τα οποία και είναι αυτά που έχουν και μια πιο χρηστική πλευρά. Άλλωστε ένα σαλόνι ή ένα υπνοδωμάτιο μπορεί να ανανεωθεί απλά με την αγορά καινούργιων επίπλων και ένα βάψιμο με καινούργια χρώματα. Η ανακαίνιση σε ένα δωμάτιο σαν τη κουζίνα, όχι μόνο θα την κάνει αισθητικά άρτια, αλλά θα την κάνει και πιο λειτουργική και θα την κάνει να ταιριάζει με τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του 21ου Αιώνα. Η ανακαίνιση κουζίνας λοιπόν, είναι από τις πιο συχνές μορφές ανακαίνισης και είναι σε γενικές γραμμές από τις πιο σημαντικές σε οποιοδήποτε project ανανέωσης σπιτιού.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει τη κουζίνα τόσο ξεχωριστή κι έναν από τους πρώτους στόχους μίας ανακαίνισης; Η απάντηση είναι απλή: η κουζίνα δεν είναι ένα δωμάτιο στο οποίο απλά καθόμαστε και κοιμόμαστε ή βλέπουμε τηλεόραση. Είναι ένα δωμάτιο στο οποίος κατά κύριο λόγο δουλεύουμε. Είναι το δωμάτιο στο οποίο θα ετοιμάσουμε φαγητά και γλυκά και θα πλύνουμε τα πιάτα και τα ποτήρια της ημέρας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είναι και πρακτικό, θα πρέπει τα πάντα να είναι τοποθετημένα έτσι ώστε να μπορούν να γίνουν οι δουλειές μας όσο το δυνατόν πιο εύκολα και χωρίς περιττό κόπο. Θα πρέπει επίσης να κινούμαστε όσο πιο άνετα αλλά και με όση μεγαλύτερη ασφάλεια γίνεται.

Βέβαια η κουζίνα δεν είναι μόνο για μαγείρεμα. Στα περισσότερα σπίτια είναι και το δωμάτιο στο οποίο θα φάμε το φαγητό μας μετά από μια δύσκολη μέρα στο γραφείο, στη δουλειά ή στο σχολείο. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι και το μέρος στο οποίο θα βρεθούμε με την οικογένεια ή τον / την σύντροφο μας. Μπορεί ακόμη να είναι και το δωμάτιο στο οποίο θα υποδεχτούμε τους φίλους μας όταν θα τους καλέσουμε σπίτι για να τους κάνουμε το τραπέζι. Θα πρέπει λοιπόν ο συγκεκριμένος χώρος να μην είναι απλά πρακτικός αλλά να προσφέρει και μια ευχάριστη ατμόσφαιρα και γενικά να μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα.

Τώρα είμαι σίγουρος ότι πολλοί θα σκέφτεστε «εντάξει όλα αυτά, αλλά πώς θα τα πετύχω;». Η αλήθεια είναι ότι στα παλιά τα σπίτια ο σχεδιασμός της κουζίνας δεν πλησίαζε σχεδόν καθόλου τη σύγχρονη αισθητική και χρηστικότητα. Γι’ αυτό και θα πρέπει να φέρετε την κουζίνα σας στον 21ο Αιώνα. Ας δούμε μερικές προτάσεις για να το καταφέρετε αυτό.

Αλλαγή διαρρύθμισης

Η διαρρύθμιση της κουζίνας είναι σίγουρα ο παράγοντας που καθορίζει και σε μεγάλο βαθμό το πόσο λειτουργική είναι. Τα κύρια σημεία μιας κουζίνας (πάγκος – νεροχύτης, ντουλάπια, φούρνος, ψυγείο) θα πρέπει να είναι τοποθετημένα κοντά μεταξύ τους ώστε να μην γίνονται άσκοπε κινήσεις και σπατάλη χρόνου όταν μαγειρεύετε. Η σύγχρονή λογική, λέει ότι τα παραπάνω πρέπει να είναι σε τριγωνική διάταξη και αν το σκεφτείτε λίγο, θα δείτε ότι όντως αυτός είναι ο πιο εργονομικός τρόπος. Πολλές παλιές κουζίνες όμως δεν έχουν τέτοια διαρρύθμιση, οπότε καλό θα ήταν να την αλλάζατε με ένα κάπως φιλόδοξο project ανακαίνισης.

Η διαρρύθμιση όμως επηρεάζει και την ατμόσφαιρα στη κουζίνα. Μία στενάχωρη κουζίνα σίγουρα δεν είναι ένας χώρος στον οποίο θέλουμε να περνάμε πολύ χρόνο και σίγουρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να προσκαλούμε φίλους μας. Μία από τις πιο συνηθισμένες εργασίες ανακαίνισης στη κουζίνα είναι η ένωση της με το σαλόνι για τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρο, μιας σαλοκουζίνας με την τραπεζαρία σε ένα πολύ ανοιχτό σημείο για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη άνεση και «ανοιχτωσιά».

Δημιουργία island

Τα λεγόμενα kitchen islands είναι από τις πιο σύγχρονες αλλά και χρήσιμες και πρακτικές τάσεις στ σχεδιασμό κουζίνας. Πρόκειται για έναν πάγκο εργασίας – κάποιες φορές και με το δικό του νεροχύτη – ο οποίος τοποθετείται στο κέντρο της κουζίνας, έτσι ώστε ο μάγειρας να βρίσκεται στο επίκεντρο του χώρου και να έχει τον πλήρη έλεγχο του. Επιπλέον, το island μπορεί να χρησιμεύσει και σαν χώρος αποθήκευσης σκευών κι εργαλείων ενώ πολλές φορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν μπαρ ή ακόμη και σαν τραπέζι. Συχνά πλαισιώνεται από καρέκλες σαν τα σκαμπό των μπαρ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία kitchen island είναι να είναι αρκετά μεγάλος ο χώρος της κουζίνας ή να υπάρχει – ή να δημιουργηθεί – σαλοκουζίνα.

Αλλαγή πάγκου

Ο πάγκος της κουζίνας ταλαιπωρείται σε καθημερινή βάση και γενικά, είναι σίγουρα από τις πιο φθαρμένες «περιοχές» σε κάθε κουζίνα. Όσο πιο παλιό είναι ένα σπίτι, τόσο χειρότερη θα είναι και η κατάσταση του πάγκου του, ακόμη και αν είναι κατασκευασμένος από κάποιο ανθεκτικό και ποιοτικό υλικό όπως το μάρμαρο. Η μοντέρνα αισθητική επιτάσει πιο μίνιμαλ, οικονομικές και πρακτικές λύσεις οι οποίες μπορούν να διατηρήσουν την ομορφιά τους στο πέρασμα του χρόνου. Σήμερα κυριαρχούν οι ανοξείδωτοι πάγκοι αλλά και οι ξύλινοι με ιδιαίτερη προτίμηση σε αυτούς που μοιάζουν με επιφάνεια κοπής και δίνουν μια πιο ρουστίκ νότα στη κουζίνα. Η αλλαγή πάγκου θα κάνει πραγματικά τη κουζίνα σας να λάμψει και σίγουρα θα αλλάξει σημαντικά την ατμόσφαιρα μέσα σε αυτήν αλλά και την χρηστικότητα της.

Τοποθέτηση πλακιδίων

Τα πλακίδια στον τοίχο αλλά και άλλα σημεία της κουζίνας ταλαιπωρούνται και αυτά πολύ από τη ζέστη, τους ατμούς αλλά και από τα διάφορα υγρά που από λάθος φθάνουν σε αυτά. Το αποτέλεσμα είναι να λερώνονται και να φαίνονται παλιά αλλά και να δημιουργούν μία πολύ άσχημη και δυσάρεστη εικόνα στην κουζίνα με αποτέλεσμα να μην είναι και πολύ φιλόξενη. Μία ανακαίνιση είναι μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία για να απομακρύνετε τα παλιά σας πλακάκια και να τοποθετήσετε καινούργια. Εννοείται πως μπορείτε να τοποθετήσετε πλακίδια εντελώς διαφορετικούτ χρώματος από τα προηγούμενα ενώ μία πολύ μοντέρνα κι ευχάριστη τάση είναι και τα πλακίδια με χρώματα και οι μικρές ψηφίδες. Μία άλλη επιλογή είναι να αφαιρέσετε τα πλακίδια από όλους τους τοίχους και να αφήσετε ή να τοποθετήσετε καινούργια πλακίδια μόνο στη περιοχή πίσω από τον κυρίως πάγκο, δημιουργώντας έτσι το λεγόμενο backsplash, το οποίο αποτελεί και κορυφαίο trend στο design κουζίνας στις μέρες μας. Τέλος, σε αυτή τη φάση καλό θα ήταν να τοποθετήσετε και πάτωμα ασφαλείας για να μην ανησυχείτε για τυχόν πτώσεις και άλλα ατυχήματα στο κατά γενική ομολογία πιο «επικίνδυνο» δωμάτιο του σπιτιού.

Αλλαγή ντουλαπιών

Τα ντουλάπια ταλαιπωρούνται και αυτά από τους καπνούς και την υγρασία της κουζίνας αλλά και από τη καθημερινή και συνεχή τους χρήση. Η απομάκρυνση τους μπορεί να φαντάζει αυτονόητη πολλές φορές, αλλά σίγουρα δεν είναι εύκολη. Μία ανακαίνιση είναι η καλύτερη ευκαιρία για να ξεφορτωθείτε τα παλιά σας ντουλάπια και να τοποθετήσετε καινούργια τα οποία θα είναι και πιο πρακτικά χάρη τους ειδικούς μηχανισμούς και τα ράφια που θα διαθέτουν. Τέλος, εννοείται πως τα νέα ντουλάπια θα πρέπει αισθητικά και χρωματικά να ταιριάζουν και με το υπόλοιπο περιβάλλον της κουζίνας.

Αλλαγή φωτισμού

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι περισσότερες κουζίνες έχουν εντελώς λάθος φωτισμό. Ο φωτισμός που πέφτει από μια λάμπα τοποθετημένη στο ταβάνι δεν είναι ο ιδανικός για μία κουζίνα γιατί δημιουργεί πολλές σκιές και κάνει δύσκολές κάποιες παρασκευές κατά το μαγείρεμα. Επιπλέον, το φως από το ταβάνι δεν είναι και ό,τι καλύτερο όταν ψάχνετε κάτι στα ντουλάπια ή τα συρτάρια σας. Μία πολύ συνηθισμένη αλλαγή, είναι η τοποθέτηση πηγών φωτός – κυρίως με τη χρήση ταινιών led – μέσα στα ντουλάπια και στις περιοχές στις οποίες δουλεύετε έτσι ώστε να έχετε το φως ακριβώς εκεί που το χρειάζεστε. Η αλλαγή που θα δείτε θα είναι τεράστια και σίγουρα η ζωή σας θα είναι πιο εύκολη.

Ανακαίνιση Μπάνιου

Οι καλύτερες προτάσεις για Ανακαίνιση Μπάνιου

Στις μέρες μας που ο οικοδομικός κλάδος μαστίζεται από τη οικονομική κρίση, είναι δύσκολο να βρει κανείς καινούργιο σπίτι να αγοράσει – απλά δεν υπάρχουν καινούργια σπίτια αφού οι κατασκευές έχουν σταματήσει εδώ και περίπου 10 χρόνια – ή να πουλήσει ένα παλιό χωρίς «να το δώσει για ένα κομμάτι ψωμί». Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που οι ανακαινίσεις δίνουν και παίρνουν τα τελευταία χρόνια και μάλιστα σε βαθμό που να έχουν γίνει μέρος της καθημερινότητας μας. Με απλά λόγια, αν το σπίτι σου είναι παλιό και θέλεις μια ανανέωση για να αλλάξεις τη ζωή σου ή να το «αναβαθμίσεις» για να ανέβει η αξία του, η ανακαίνιση είναι πλέον μονόδρομος.

Δεν είναι λίγοι λοιπόν οι ιδιοκτήτες σπιτιών που σκέφτονται μια μορφή ανακαίνισης είναι η καλύτερη για τη περίπτωση τους ή με άλλα λόγια, ποια ανακαίνιση θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζούνε και κινούνται μέσα στο σπίτι ή θα το αναβαθμίσει έτσι ώστε να ανέβει η αξία του στην αγορά. Κακά τα ψέματα, τα παλιά σπίτια δεν έχουν καμία σχέση με τα μοντέρνα από άποψη πρακτικότητας, ενώ συχνά και η διαρρύθμιση τους αποδεικνύει το πόσο παράξενα σκέφτονταν οι εργολάβοι και οι αρχιτέκτονες άλλων εποχών. Αυτό φυσικά δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν μπορούν να βελτιωθούν και να τους γίνουν αλλαγές που ακόμη και αν δεν είναι εκτεταμένες σε όλη την επιφάνεια του σπιτιού, θα το κάνουν πολύ πιο μοντέρνο και πρακτικό.

Αν λοιπόν θέλετε να ανακαινίσετε το σπίτι σας, είναι σίγουρο ότι σκέφτεστε από πού να ξεκινήσετε ή αναρωτιέστε ποιο δωμάτιο είναι αυτό του οποίου η ανανέωση θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που ζείτε και βλέπετε το σπίτι σας. Μπορεί να σας φανεί λίγο παράξενο, αλλά η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι το δωμάτιο του σπιτιού στο οποίο γίνονται πιο συχνά εργασίες ανακαίνισης είναι το μπάνιο! Ναι, καλά διαβάσατε! Το δωμάτιο στο οποίο και ο βασιλιάς πάει μόνος του είναι αυτό που μπορεί να αλλάξει τον αέρα ενός ολόκληρου σπιτιού και να ανεβάσει σημαντικά την αξία του.

Αν σκέφτεστε να κάνετε μία ανακαίνιση λοιπόν, το μπάνιο είναι το πιο κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσετε. Είναι λογικό λόγω της έλλειψης εμπειρίας σας όμως, να μην καταλαβαίνετε βασικά πράγματα για το συγκεκριμένο project, όπως το ΓΙΑΤΙ είναι καλό να γίνει και ποια είναι τα πράγματα που μπορούν ή πρέπει να γίνουν σε ένα μπάνιο για να γίνει πιο μοντέρνο και να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά του σπιτιού. Εμείς εδώ θα σας λύσουμε όλες τις απορίες αλλά και θα σας παρουσιάσουμε μερικές όμορφες προτάσεις για να νιώσετε πιο άνετα και να ξεκινήσετε το project σας με σιγουριά και ηρεμία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Γιατί η ανακαίνιση του μπάνιου είναι τόσο απαραίτητη

Η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος λέει τη λέξη «σπίτι», το μπάνιο δεν είναι το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό. Το μπάνιο δεν είναι σαν το σαλόνι ή ένα υπνοδωμάτιο. Δεν είναι ένα δωμάτιο στο οποίο θα περάσουμε μεγάλο μέρος της μέρας μας. Όλα αυτά, σίγουρα ισχύουν, αυτό όμως που δεν γνωρίζετε, είναι τα γεγονός ότι ένα καλό μπάνιο, μπορεί να κάνει ένα σπίτι να ξεχωρίσει. Η αίσθηση ενός σαλονιού και η λειτουργικότητα του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διακόσμηση του. Αυτή μπορεί να αλλάξει σχετικά εύκολα και ανά πάσα στιγμή. Το μπάνιο από την άλλη όμως κρίνεται από τον εξοπλισμό του και τη διαχείριση του χώρου. Μπορεί να μην είναι το δωμάτιο στο οποίο θα περάσετε πολλές ώρες κάθε μέρα, αλλά οι ώρες που θα περάσετε εκεί θα είναι οι πιο προσωπικές σας.

Επιπλέον, στις μέρες μας οι ανάγκες για καλλωπισμό και grooming έχουν γίνει πάρα πολύ μεγάλες και τα παλιά μπάνια, απλά δεν είναι σχεδιασμένα ή κατασκευασμένα για να μας κάνουν τη ζωή πιο εύκολη. Συχνά είναι στενά ή δεν έχουν τις απαραίτητες πρίζες για τις ξυριστικές μηχανές και άλλες συσκευές που είναι απαραίτητα στο μπάνιο. Να μην αναφέρουμε ότι πολλές φορές δεν έχουν και τον καλύτερο φωτισμό.

Ένα καλό μπάνιο δεν είναι απλά χρηστικό. Δείχνει και ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ενδιαφερόταν πραγματικά για την εικόνα όλου του κτίσματος σας σύνολο και όχι μόνο για «όσα βλέπει η πεθερά». Με απλά λόγια, το μπάνιο είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά και κάνει ένα καλό σπίτι να θεωρείται πολύ καλό και ξεχωριστό. Απλά σκεφθείτε κι εσείς σας επισκέπτες σε σπίτια φίλων ή γνωστών πόσες φορές εντυπωσιαστήκατε από τα μοντέρνα μπάνια τους.

Ποιες όμως είναι αυτές οι αλλαγές που θα κάνουν το μπάνιο σας πιο μοντέρνο και χρηστικό; Ποιες είναι αυτές που θα το κάνουν πραγματικά να ξεχωρίζει και θα το φέρουν στον 21ο Αιώνα; Ας τις δούμε όσο πιο αναλυτικά γίνεται.

Απομάκρυνση μπανιέρας

Αν το σπίτι σας χτίστηκε στη δεκαετία του 80 ή του 90, είναι σχεδόν σίγουρο ότι το μπάνιο του θα έχει μπανιέρα. Αν παρατηρήσετε τα πιο μοντέρνα μπάνια όμως, θα προσέξετε ότι πλέον ακόμη και σε ακριβά σπίτια βλέπουμε πως οι μπανιέρες έχουν σταματήσει να αποτελούν μέρος του εξοπλισμού του μπάνιου. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι πολύ απλός: μία μπανιέρα απλά πιάνει χώρο και περιορίζει σημαντικά τον ήδη μικρό χώρο του μπάνιου. Απλά αναρωτηθείτε: πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν κάνατε ντους αλλά γεμίσατε την μπανιέρα για να πλυθείτε; Αφού λοιπόν όλοι μας προτιμούμε το ντους σήμερα – εκτός ειδικών περιστάσεων – γιατί να έχουμε κάτι τόσο ογκώδες και ε τέλει άχρηστο στο μπάνιο μας;

Η αντικατάσταση της μπανιέρας σας με μία μοντέρνα ντουζιέρα με καμπίνα όχι μόνο θα σας βοηθήσει να απελευθερώσετε λίγο χώρο στο μπάνιο σας, κάνοντας έτσι τον χώρο και πιο άνετο και πρακτικό, αλλά θα σας προσφέρει μία πάρα πολύ καλή εμπειρία ντους. Μία μοντέρνα ντουζιέρα αποτελεί στις μέρες μας μία από τις πιο σημαντικές αναβαθμίσεις σε ένα μπάνιο και κατ’ επέκταση σε ένα σπίτι.

Απομάκρυνση μπιντέ

Για τον μπιντέ ισχύουν τα ίδια πράγματα που αναφέραμε και για της μπανιέρα, με τη διαφορά ότι είναι ακόμη πιο άχρηστος και αποτελεί κατά συνέπεια μια πολύ πιο μεγάλη σπατάλη χώρου αφού οι περισσότεροι σύγχρονοι άνθρωποι δεν ξέρουν καν τι είναι και πώς να τον χρησιμοποιήσουν. Απλά και μόνο επειδή το σπίτι σας έχει μπιντέ, δε σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένοι να τον κρατήσετε. Ξεφορτωθείτε τον το συντομότερο δυνατόν για να κάνετε τη ζωή σας στο μπάνιο πιο εύκολη και τον χώρο πιο μοντέρνο

Τοποθέτηση πατητής τσιμεντοκονίας

Η πατητή τσιμεντοκονία είναι ένα νέο δομικό υλικό με μοναδικές ιδιότητες και είναι πολύ δημοφιλές τόσο σε εσωτερικούς όσο κι εξωτερικούς χώρους. Κύριο συστατικό του είναι η θηραϊκή γη και είναι γνωστό για τις εξαιρετικές θερμομονωτικές και υγρομονωτικές του ιδιότητες αλλά και για την έντονη αντιμικροβιακή του δράση. Μπορεί να τοποθετηθεί πολύ εύκολα πάνω σε τοίχους και πάτωμα και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί να απομακρυνθούν πρώτα τα πλακάκια ή οποιαδήποτε άλλη επικάλυψη τους. Η υφή του μοιάζει με αυτή του τσιμέντου και αυτό είναι που το κάνει και τόσο μοντέρνο. Το κανονικό του χρώμα είναι το γκρίζο, αλλά μπορείτε να του δώσετε όποιο χρώμα θέλετε.

Γενικά, η πατητή τσιμεντκονία είναι ένα πολύ μοντέρνο υλικό το οποίο αποτελεί την πρώτη πρόταση πολλών διάσημων αρχιτεκτόνων εσωτερικών χώρων αλλά και διακοσμητών. Η τοποθέτηση του εν λόγω υλικού στους τοίχους και το πάτωμα του μπάνιου σας όχι μόνο θα βελτιώσει τη μόνωση του, αλλά θα το κάνει και να ξεχωρίζει. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και μία πολύ σημαντική αναβάθμιση του χώρου, μπορείτε να κατασκευάσετε ντουζιέρα και νιπτήρα από πατητή τσιμεντοκονία και ακόμη και μπανιέρα αν το επιτρέπει ο χώρος σας

Ηλεκτρολογικές εργασίες

Ένα από τα πιο χαρακτηρηστικά προβλήματα των παλιών μπάνιων είναι ότι ο φωτισμός τους δεν είναι και ο καλύτερος. Σίγουρα είναι αρκετός για να κάνετε ένα μπάνιο ή την ανάγκη σας, αλλά συχνά δημιουργεί προβλήματα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον καλλωπισμό και τη φροντίδα μας. Το να βάφεται μία γυναίκα με κακό φωτισμό δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο και το ίδιο ισχύει και για το ξύρισμα, ειδικά σήμερα που το σχήμα της γενειάδας και του μουστακιού είναι καθοριστικό για το στιλ κάθε άνδρα.

Η βελτίωση του φωτισμού του μπάνιου και η αντικατάσταση των παλιών εγκαταστάσεων και λαμπτήρων με νέους και πιο αποτελεσματικούς είναι μία πολύ σημαντική αναβάθμιση για ένα μπάνιο. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε εγκαταστάσεις για λαμπτήρες σε στρατηγικά σημεία του χώρου για να βελτιωθεί ο τρόπος που φωτίζεται, αλλά το αποτέλεσμα να είστε σίγουροι ότι θα είναι μοναδικό και θα βελτιώσει σημαντικά το μπάνιο σας, αν γίνει σωστά. Άλλη μία δημοφιλής ηλεκτρολογική εργασία είναι η τοποθέτηση μπριζών, αφού δεν είναι σπάνιο τα παλιά μπάνια να έχουν μόνο μία – και μάλιστα συχνά όχι και στη βέλτιστη θέση – ή και καμία.

Αλλαγή επίπλων

Τα έπιπλα μπάνιου στα περισσότερα μπάνια επιλέγονται με καθαρά λειτουργικά και σχεδόν καθόλου αισθητικά κριτήρια. Δεν είναι καθόλου σπάνιο να επιλέγονται κομμάτια τα οποία δεν είναι και της καλύτερης ποιότητας αλλά ούτε και προσδίδουν κάτι στην αισθητική του χώρου. Αν λοιπόν τα έπιπλα σας είναι «φτηνιάρικα» και φαίνεται, καλό θα ήταν στα πλαίσια μιας ανακαίνισης να τα αλλάξετε με πιο μοντέρνα και καλύτερης αισθητικής κομμάτια. Το μπάνιο σας θα γίνει σίγουρα πιο εύχρηστο, αλλά θα γίνει και πιο όμορφο και θα αποπνέει ποιότητα και πολυτέλεια. Για άλλη μια φορά, τα έπιπλα είναι αυτά που μπορούν από μόνα τους να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα ενός μπάνιου και να το αναβαθμίσουν σημαντικά.

Ανακαίνιση Σπιτιού

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις Ανακαινίσεις Σπιτιών

Όπως θα έχετε σίγουρα προσέξει, οι ανακαινίσεις σπιτιών γίνονται όλο και πιο συχνές. Κάτι που στο παρελθόν γινόταν σχετικά σπάνια, πλέον αποτελεί μία «σταθερή αξία» της καθημερινότητας μας, αφού βλέπουμε πως σχεδόν σε κάθε δρόμο υπάρχει κάθε μέρα κι ένας από τους χαρακτηριστικούς κάδους για μπάζα και δομικά υλικά, οι οποίοι αποτελούν και τη σαφέστερη ένδειξη μίας εν εξελίξει ανακαίνισης. Γιατί όμως αυτή η ξαφνική μανία με τις ανακαινίσεις τον τελευταίο καιρό; Τι είναι αυτό που τις έχει φέρει για τα καλά στο προσκήνιο;

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας περνάει μία πάρα πολύ άσχημη οικονομική κρίση. Αυτό που ίσως να μην ξέρετε, είναι το γεγονός ότι εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, οι οικοδομικές εργασίες σε όλη τη χώρα έχουν τελματώσει. Μέχρι και πριν ξεσπάσει η κρίση, τα καινούργια σπίτια, κτίρια και πολυκατοικίες ξεπηδούσαν σαν να τα μανιτάρια. Εδώ και αρκετά χρόνια λοιπόν, αυτό δεν συμβαίνει. Δεν είναι άλλωστε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται στις κατασκευές και τις οικοδομικές εργασίες γνωρίζουν και τη πιο μεγάλη ανεργία αφού χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει λόγω του ότι απλά δεν χτίζονται πια οικοδομές.

Γιατί όμως έχει επέλθει αυτό το τέλμα στην οικοδομική δραστηριότητα που γνώρισε τόσο μεγάλη άνθιση το 90 και το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης δεκαετίας του 2000; Η οικονομική κρίση έφερε και σημαντική πτώση στον αριθμό των στεγαστικών και άλλων δανείων, οπότε όπως είναι λογικό απλά δεν υπήρχε πλέον η οικονομική δυνατότητα για να γίνουν νέες οικοδομές. Επιπλέον, λόγω των φόρων και άλλων εισφορών που συνδέθηκαν με τη κατοχή ακίνητης περιουσίας, η αγορά σπιτιών απλά έπαψε να θεωρείται καλή επένδυση, τουλάχιστον για τις επόμενες δεκαετίες, οπότε λίγοι ήταν αυτοί που θα έκαναν μία επένδυση που θα τους απέφερε κέρδος στο πολύ απώτερο μέλλον. Τέλος, λόγω της ανεργίας και της γενικής αβεβαιότητας, όσοι είχαν οικονομίες προτίμησαν να τις κρατήσουν – και κατά προτίμηση να τις βγάλουν από τη χώρα – από το να επενδύσουν σε ακίνητα.

Τι είδη ανακαίνισης υπάρχουν;

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν δύο είδη ανακαίνισης: η μερική και η ολική. Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από τα ονόματα τους, η μερική ανακαίνιση περιλαμβάνει μόνο ορισμένα δωμάτια του σπιτιού ενώ η ολική γίνεται σχεδόν σε όλο το σπίτι. Η μερική ανακαίνιση γίνεται σε σπίτια που είναι σχετικά καινούργια, προκειμένου να τα φέρει για τα καλά στον 21ο αιώνα και να φέρει κάποιος από τους χώρους τους πιο κοντά στα μοντέρνα αισθητικά αλλά και πρακτικά δεδομένα. Η ολική ανακαίνιση γίνεται σε πολύ παλαιότερα σπίτια, τα οποία και θα ήταν αδύνατον να πουληθούν ή να κατοικηθούν σωστά στη τρέχουσα κατάσταση τους. Πιστεύουμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, μία μερική ανακαίνιση είναι αρκετή για να ανανεώσει και να αναβαθμίσει όσο πρέπει ένα σπίτι. Εννοείται ότι και το κόστος αλλά και ο χρόνος ολοκλήρωσης της μερικής είναι πολύ μικρότερα από τα αντίστοιχα της ολικής.

Πόσο θα διαρκέσει περίπου μία ανακαίνιση;

Όπως είπαμε και παραπάνω, η διάρκεια μίας ανακαίνισης εξαρτάται από το μέγεθος της, το οποίο και υπαγορεύει και το πλήθος των εργασιών που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια της. Το κλειδί για να κρατήσει όσο το δυνατόν λιγότερο μία ανακαίνιση είναι να υπάρχει πολύ καλός συντονισμός ανάμεσα στα συνεργεία που θα πρέπει να δουλέψουν για την ολοκλήρωση της έτσι ώστε οι δουλειές να γίνουν με τη σωστή σειρά και να μην περιμένει το ένα συνεργείο πότε θα τελειώσει το άλλο ή – ακόμη χειρότερα – να χαλάει το ένα συνεργείο τη δουλειά του άλλου με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνονται εργασίες ξανά από την αρχή. Το ιδανικό θα ήταν να φεύγει το ένα συνεργείο και να μπαίνει αμέσως το άλλο. Δεν θα πούμε ψέματα: ο ΣΩΣΤΟΣ προγραμματισμός μίας ανακαίνισης είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, γι’ αυτό και προτείνουμε να προσλάβετε μία καλή εταιρεία ανακαινίσεων η οποία θα αναλάβει να προγραμματίσει αλλά και να συντονίσει τις εργασίες των συνεργείων. Σε καμία περίπτωση μην αναλάβετε να προσλάβετε μόνοι σας τα συνεργεία αν δεν έχετε τις ανάλογες γνώσεις κι εμπειρία στις ανακαινίσεις.

Ποια δωμάτια είναι καλύτερο να ανακαινιστούν;

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα δωμάτια που είναι καλύτερο να ανανεωθούν για να ανέβει η αξία του σπιτιού σας αλλά και να γίνει η ζωή σας γενικά πιο εύκολη, είναι το μπάνιο και η κουζίνα. Το σαλόνι και τα υπνοδωμάτια δεν είναι και τόσο «χρηστικά» δωμάτια και ως εκ τούτου, το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η διακόσμηση και τα έπιπλα τους. Με άλλα λόγια, μπορείτε να ανανεώσετε αυτούς τους χώρους αγοράζοντας πιο μοντέρνα έπιπλα και βάφοντας τους. Η «ποιότητα» του μπάνιου και της κουζίνας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αξιοποίηση του χώρου και τον εξοπλισμό τους, οπότε και η ανακαίνιση τους είναι πιο σκόπιμη αλλά και πιο πολύπλοκη. Ένα μοντέρνο μπάνιο και μια σύγχρονη κουζίνα σίγουρα θα ανεβάσουν την αξία ακόμη κι ενός πολύ παλιού σπιτιού αλλά και θα αλλάξουν σε πολύ μεγάλο – ίσως και ριζικό – βαθμό τον τρόπο ζωής σας στο σπίτι.

Πως μπορώ να βρω μία καλή επιχείρηση ανακαίνισης;

Όπως είπαμε και παραπάνω, η επιλογή μιας καλής και αποτελεσματικής επιχείρησης ανακαινίσεων είναι το κλειδί για να γίνουν σωστά και στον χρόνο τους όλες οι εργασίες που μπορεί να περιλαμβάνει ένα τέτοιο project. Ο πιο εύκολος τρόπος για να βρείτε μία λοιπόν είναι το internet. Απλά ψάξτε για επιχειρήσεις στη περιοχή σας και δείτε τις αξιολογήσεις και τα σχόλια που υπάρχουν σχετικά με αυτές στα social media στα οποία έχουν παρουσία. Αν δεν το έχετε και πολύ με το internet, μπορείτε απλά να ρωτήσετε κάποιο γείτονα ή γνωστό που έκανε ανακαίνιση στο σπίτι ή το κατάστημα του να σας πει ποια επιχείρηση εμπιστεύτηκε και αν και κατά πόσο έμεινε ικανοποιημένος. Τέλος, προτείνουμε να έρθετε σε επαφή με πολλές επιχειρήσεις και να ζητήσετε να σας κάνουν, εκτίμηση και προσφορά σχετικά με το project για να διαλέξετε την καλύτερη αλλά και πιο συμφέρουσα λύση για σας.

Μία ανακαίνιση στις μέρες μας είναι μονόδρομος για να αναδείξετε και να ανανεώσετε το σπίτι σας. Ελπίζουμε το οδηγός μας να σας έλυσε τις απορίες έτσι ώστε να μπορέσετε να «βάλετε μπροστά» το project σας το συντομότερο δυνατόν!