Σχεδιάζοντας ένα λειτουργικό και ευχάριστο μπάνιο

Σχεδιάζοντας ένα λειτουργικό και ευχάριστο μπάνιο

Σχεδιάζοντας ένα λειτουργικό και ευχάριστο μπάνιο

Σε ένα σπίτι μπορεί να μην υπάρχει ξεχωριστό υπνοδωμάτιο ούτε ξεχωριστή κουζίνα και σαλόνι, το μόνο σίγουρο είναι ότι το μπάνιο ως αυστηρά ιδιωτικός χώρος θα είναι ξεχωριστά. Από μόνο του αυτό το γεγονός  καταδεικνύει με σαφήνεια την ανάγκη σωστού σχεδιασμού του συγκεκριμένου χώρου σε κάθε σπίτι. Όσο μικρός και αν είναι ο χώρος του μπάνιου οφείλει να έχει σωστή οργάνωση και χωροταξία στα είδη υγιεινής ώστε να εξυπηρετεί με αποτελεσματικότητα όλους τους κατοίκους τους σπιτιού και τους επισκέπτες αυτού

Σωστή χωροθέτηση

Ίσως αυτή και μόνο να είναι το Α και το Ω που θα σας εξασφαλίσει ένα σωστό και λειτουργικό μπάνιο. Η σωστή χωροθέτηση προϋποθέτει την σωστή ένταξη και την κατάλληλη οργάνωση των ειδών υγιεινής μέσα στο χώρο του μπάνιου. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι  τηρούνται οι απαιτούμενες αποστάσεις  μεταξύ των διάφορων ειδών υγιεινής στο  μπάνιο ώστε να διασφαλίζεται  τόσο ο ελεύθερος χώρος που χρειάζεται για το καθάρισμα του μπάνιου όσο και η άνεση στην καθημερινή χρήση του.

Σωστή χωροθέτηση μπάνιου

Επιλογή των κατάλληλων ειδών υγιεινής

Πολύ κρίσιμο για την εμπειρία που θα αποκομίσετε από την χρήση του μπάνιου σας είναι επιλογή των καταλλήλων ειδών υγιεινής για αυτό καλό είναι να δώσετε αρκετή προσοχή σε αυτό το κομμάτι. Μια κακή επιλογή θα χαντακώσει το μπάνιο σας ενώ αντίθετα με μια έξυπνη σωστή επιλογή θα κάνετε το χώρο του μπάνιου σας όχι μόνο ευχάριστο αλλά ακόμη και πολλές φορές να φαίνεται μεγαλύτερος από αυτό που πραγματικά είναι. Καλό λοιπόν είναι όταν βρίσκεστε στην φάση κατασκευής ή αναδιαμόρφωσης του μπάνιου σας να κάνετε πέραν των άλλων και μια εμπεριστατωμένη έρευνα αγοράς. Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα είδη υγιεινής κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον τρόπο τοποθέτησης τους στο μπάνιο, ανάλογα με το υλικό από το οποίο έχουν κατασκευαστεί αλλά και το σχήμα τους.

Υπάρχουν ενδοδαπέδια ειδή υγιεινής τα οποία είναι όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό εκείνα που τοποθετούνται πάνω στο δάπεδο. Επίσης υπάρχουν και κρεμαστά είδη υγιεινής που δεν ακουμπούν στο έδαφος αλλά στηρίζονται στους τοίχους του μπάνιου κατά κύριο λόγο.

Ευλόγα λοιπόν γίνεται κατανοητό ότι το είδος που θα επιλέξετε θα κριθεί κυρίως από  το μέγεθος του μπάνιου σας. Αν το μπάνιο καταλαμβάνει περιορισμένη έκταση η καλύτερη επιλογή που έχετε να κάνετε είναι τα κρεμαστά ειδή υγιεινής που δεν καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο στο δάπεδο.  Έτσι και εσείς δεν θα νιώθετε στριμωγμένοι κάθε φόρα που μπαίνετε στο μπάνιο σας αλλά και στο μάτι των επισκεπτών σας θα φαίνεται σίγουρα το μπάνιο σας μεγαλύτερο από αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

Αν πάλι δεν έχετε πρόβλημα χώρου τα ενδοπδαπέδια είδη θα σας εξυπηρετήσουν καλύτερα ως πιο πρακτικά και σταθερά.

Μπανιέρα ή ντουζιέρα;

Αναφερθήκαμε και πιο πάνω στα διάφορα είδη υγιεινής όμως κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούμε εδώ ξεχωριστά στην σημαντική επιλογή μεταξύ ντουζιέρας και μπανιέρας καθώς αυτό είδος υγιεινής είναι που καταλαμβάνει ίσως τον περισσότερο χώρο σε ένα μπάνιο. Ζυγίστε σοβαρά της ανάγκες σας και τον χώρο που υπάρχει διαθέσιμος. Αν ο χώρος είναι πολύ μικρός και δεν είναι λίγες αυτές οι περιπτώσεις  τότε δεν έχετε πολλές επιλογές. Η μονή λύση για σας είναι η ντουζιέρα που δεν πιάνει χώρο όπως η μπανιερά που έχει όγκο και η έκταση της είναι μεγάλη. Αν το μπάνιο σας είναι από την άλλη ευρύχωρο επιλέγετε ελευθέρα ότι προτιμάτε μεταξύ της απλής και λιτής ντουζιέρας και της ευρύχωρης μπανιέρας καθώς δεν έχετε τον περιορισμό του χώρου.

Μπανιέρα ή ντουζιέρα;Ο σχεδιασμός και η σωστή υλοποίηση του μπάνιου δεν είναι αστεία υπόθεση για αυτό καλό θα είναι να δώσετε εξ αρχής μεγάλη προσοχή ώστε να μην έχετε συνεχώς προβλήματα και να χρειαστεί να κάνετε ανακαίνιση μετά από λίγο καιρό. Επενδύστε τώρα το χρόνο και το χρήμα σας  για να απολαύσετε ξέγνοιαστοι όλα τα  υπόλοιπα χρονιά.