Τι γνωρίζετε για το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον;

πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον

Η ανακαίνιση ενός σπιτιού, ειδικά αν αυτό είναι παλιό κι έχει αρχίσει να παρουσιάζει προβλήματα, μπορεί να αποδειχθεί μία αρκετά πολυέξοδη διαδικασία. Επιπλέον, αν κάποιος στις μέρες μας θέλει να πουλήσει ή να νοικιάσει ένα σπίτι, θα πρέπει να αποκτήσει το λεγόμενο «Πιστοποιητικό ενέργειας» με το οποίο θα αποδεικνύεται πως το σπίτι του είναι «φιλικό προς το περιβάλλον» και δεν καταναλώνει πολλή ενέργεια για τη θέρμανση και τον κλιματισμό του. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σπίτι, είτε καινούργιο είτε παλιό, θα πρέπει να είναι τέλεια μονωμένο και γενικά να είναι θωρακισμένο απέναντι στο κλίμα.

Αναγνωρίζοντας το πόσο δύσκολο μπορεί να είναι στις μέρες μας το να κάνει κάποιος όλες αυτές τις διαδικασίες, το Κράτος αποφάσισε να βοηθήσει λίγο την κατάσταση με το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον. Σκοπός του προγράμματος είναι η επιδότηση εργασιών που θα κάνουν το σπίτι πιο αποτελεσματικό από ενεργειακή άποψη. Ας δούμε ποιες εργασίες μπορούν να επιδοτηθούν.

Αλλαγή κουφωμάτων και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης

Τα κουφώματα και τα τζάμια είναι ο «πρώτος στόχος» του συγκεκριμένου προγράμματος. Τα παλιά κουφώματα κρίνονται πολύ ενεργοβόρα αφού δεν προσφέρουν καλή μόνωση κι έτσι το πρόγραμμα επιδοτεί την αντικατάσταση τους με καινούργια ειδικά σχεδιασμένα κουφώματα και με διπλά τζάμια για μπαλκονόπορτες και παράθυρα. Επιδοτείται επίσης και η αντικατάσταση ή τοποθέτηση παντζουριών ή ρολών σκίασης για επιπλέον μόνωση και προστασία από το καλοκαιρινό κυρίως ήλιο. Μπορεί να επιδοτηθεί επίσης η τοποθέτηση καινούργιων κουφωμάτων σε εξώπορτα μονοκατοικίας και στις πόρτες που οδηγούν στη ταράτσα και τον ακάλυπτο οικοδομών. ΔΕΝ επιδοτείται η τοποθέτηση καινούργιας εξώπορτας σε διαμερίσματα.

Τοποθέτηση εξωτερική μόνωσης

Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ’ οίκον επιδοτεί και την εξωτερική μόνωση στο κέλυφος μιας οικοδομής ή μονοκατοικίας. Στους χώρους που μπορούν να μονωθούν και να επιδοτηθούν συμπεριλαμβάνονται και οι πιλοτές και τα δώματα. Σε περίπτωση που για τεχνικούς ή νομικούς μόνους δεν μπορεί να μονωθεί ένα κτίριο εξωτερικά – αν για παράδειγμα είναι διατηρητέο – τότε η μόνωση μπορεί να γίνει εσωτερικά.

Αναβάθμιση ή αλλαγή εξοπλισμού θέρμανσης και ζεστάματος νερού

Μπορεί επίσης να επιδοτηθεί από το εν λόγω πρόβλημα και η «αναβάθμιση» των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του κάθε κτιρίου, δηλαδή του καυστήρα, είτε αυτός είναι ατομικός είτε κεντρικός. Στη προκειμένη περίπτωση, θα δοθεί έμφαση στις νέες οικολογικές μορφές καυσίμων (αέριο, ηλιακή ενέργεια κλπ) αλλά και στην αυτοματοποίηση του συστήματος διαχείρισης λειτουργίας του καυστήρα για όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική λειτουργία. Να σημειωθεί ότι επιδοτείται μόνο η αναβάθμιση του καυστήρα και όχι των σωμάτων θέρμανσης και των σωληνώσεων μέσα στο σπίτι.

Όσον αφορά τη θέρμανση του νερού, μπορεί κι εδώ να επιδοτηθεί η αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με νέο καλύτερης τεχνολογίας ή με ηλιακό.

Πώς «δουλεύει» το πρόγραμμα;

Το πρώτο βήμα είναι να επισκεφτεί το σπίτι σας ένας ενεργειακός επιθεωρητής και να καταγράψει τις εργασίες που πρέπει να γίνουν για να γίνει η αίτηση για την επιδότηση. Η επιδότηση υπολογίζεται με βάσει τα τετραγωνικά του σπιτιού και ανέρχεται στα 250 Ευρώ ανά τετραγωνικό. Η επιδότηση μπορεί να γίνει είτε με τη χορήγηση τελείως άτοκου δανείου είτε με απευθείας χρηματοδότηση μεγάλου μέρους των εργασιών είτε με κάποιο συνδυασμό των δύο μορφών επιδότησης.

Οι εργασίες εννοείται θα πρέπει να γίνουν από ένα έμπειρο και άριστα καταρτισμένο συνεργείο μεγάλης εταιρείας ανακαινίσεων, όπως η Chroma Decor. Όπως και να έχει, το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να ανανεώσετε το σπίτι σας και να κάνετε εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητες αν ποτέ θελήσετε να το νοικιάσετε ή να το πουλήσετε. Είτε λοιπόν το σπίτι σας είναι παλιό, είτε καινούργιο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ο καλύτερος λόγος για να το αναβαθμίσετε και να βοηθήσετε τόσο τη τσέπη σας, όσο και το περιβάλλον. Δεδομένης της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μας επηρεάζει όλους, είναι αυτονόητο ότι τέτοιες ευκαιρίες δεν θα παρουσιάζονται και πολύ συχνά, οπότε θα πρέπει να τις εκμεταλλεύεστε αμέσως!