Έχετε ερωτήσεις για ανακαίνιση στην Αθήνα; Έχουμε τις απαντήσεις!

Έχετε ερωτήσεις για ανακαίνιση στην Αθήνα; Έχουμε τις απαντήσεις!

Η ανακαίνιση είναι πλέον ο μόνος τρόπος για να ανανεωθεί ένα σπίτι ή οποιοσδήποτε χώρος. Πλέον αν κάποιος δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το σπίτι του επειδή αυτό είναι παλιό, δυστυχώς η λύση της αγοράς καινούργιου δεν είναι πια διαθέσιμη αφού όχι μόνο τα καινούργια σπίτια σπανίζουν και είναι πανάκριβα λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης που μάστιζε τη χώρα μας, αλλά και η απόκτηση ενός στεγαστικού δανείου είναι πλέον πολύ δύσκολη. Από την άλλη ακόμη και αν κάποιος αποφασίσει να βγάλει το σπίτι του στην αγορά για πώληση ή ενοικίαση, θα πρέπει σίγουρα να κάνει κάποιες εργασίες για να το κάνει πιο ξεχωριστό κι επιθυμητό, μιας που η αγορά ακινήτων γενικά έχει γίνει πάρα πολύ ανταγωνιστική.

Οι ανακαινίσεις στην Αθήνα είναι πλέον σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και είναι σίγουρο ότι αν κάνει κανείς μια βόλτα στη γειτονιά του θα πετύχει κάποιο σπίτι ή διαμέρισμα που θα ανακαινίζεται. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πολλοί που δεν γνωρίζουν κάποια βασικά πράγματα για τις ανακαινίσεις στην Αθήνα αλλά και γενικότερα, με αποτέλεσμα να είναι λίγο διστακτικοί κι επιφυλακτικοί ως προς την ιδέα της ανακαίνισης. Ας απαντήσουμε λοιπόν στις πιο συχνές και πιο σημαντικές ερωτήσεις για ανακαίνιση στην Αθήνα και όχι μόνο, για να μάθετε όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε ώστε να μη φοβάστε.

Πρέπει να ανακαινίσω όλο το σπίτι μου;

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται να γίνει ολική ανακαίνιση ενός σπιτιού για να ανανεωθεί, να γίνει πιο μοντέρνο και να ανέβει η αξία του. Πολλές φορές το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί απλά και μόνο ανακαινίζοντας ιδιαίτερα προβληματικά δωμάτια όπως το μπάνιο και η κουζίνα που συχνά είναι και τα πιο ταλαιπωρημένα και παλιομοδίτικα. Όπως και να έχει, οι ειδικοί των συνεργείων ανακαίνισης θα μελετήσουν τον χώρο σας, θα ακούσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας και θα σας προτείνουν την καλύτερη λύση.

Χρειάζομαι άδειες από τον Δήμο;

Στις περισσότερες ανακαινίσεις δεν χρειάζεται να υπάρχει άδεια από τον Δήμο, δεδομένου ότι οι εργασίες θα περιοριστούν στον εσωτερικό χώρο του σπιτιού. Αν γίνουν εργασίες έξω και χρειαστεί να τοποθετηθούν σκαλωσιές, θα πρέπει να έχετε και κάποια σχετική άδεια. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσετε ώστε να σας φέρουν και τον ειδικό κάδο για τα μπάζα. Σε κάθε περίπτωση, το συνεργείο θα σας ενημερώσει σχετικά με το τι χρειάζεται να κάνετε και μπορεί να αναλάβουν και οι ίδιοι να διεκπεραιώσουν μέρος των απαιτούμενων γραφειοκρατικών εργασιών ή και όλες τους.

Τι θα γίνει με τους γείτονες;

Μία ανακαίνιση δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο για τους γείτονες, αλλά αν σέβεστε τις ώρες κοινής ησυχίας – δεν υπάρχει συνεργείο και μάστορας που να μην τις γνωρίζει και να μην τις τηρεί – δεν θα υπάρξει κίνδυνος για καταγγελία ή καυγά. Εννοείται ότι καλό είναι να ενημερώσετε και να αναλάβετε τις εργασίες αν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι για κάποιο γείτονα στη πολυκατοικία όπως σοβαρή ασθένεια ή πανελλαδικές εξετάσεις.

Που μπορώ να βρω μια επιχείρηση ανακαινίσεων;

Εννοείται ότι μπορείτε να ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς σας από το διαδίκτυο. Απλά ψάξτε για το όνομα της περιοχής της Αθήνας ή της πόλης στην οποία μένετε μαζί με τον όρο ανακαίνιση. Το καλό με το να μένει κανείς στην Αθήνα είναι ότι θα βρει πολλές επιχειρήσεις για να επιλέξει. Φροντίστε να μιλήσετε με αρκετές και να κανονίσετε να επισκεφτούν και τον χώρο σας για να σας πουν ακριβώς τι μπορούν να κάνουν, πως και πότε θα το τελειώσουν. Εννοείται ότι στο τέλος θα επιλέξετε την καλύτερη επιχείρηση για σας.

Από τιμές τι γίνεται;

Γενικά, το κόστος μιας ανακαίνισης εξαρτάται από τις εργασίες και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. Δεν είναι διόλου απίθανο να σας κάνουν εντελώς διαφορετικές προσφορές διάφορες επιχειρήσεις για σχεδόν τις ίδιες εργασίες. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότερες επιχειρήσεις ανακαινίσεων προσφέρουν πακέτα δόσεων ενώ υπάρχει συχνά και το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που χρηματοδοτεί όλο το κόστος της ανακαίνισης ή σημαντικό μέρος του.